Bożena Sikoń

 

Bożena Sikoń

W Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest jedyną przedstawicielką mocno i bezdyskusyjnie utalentowanej płci pięknej. Od wielu lat z powodzeniem rozpieszcza gości w hotelu Jan III Sobieski, gdzie pracuje jako szefowa pracowni cukierniczej. Jej pasją od najmłodszych lat jest tworzenie pięknie wyglądających i doskonale smakujących deserów. Kieruje się dewizą, że deser powinien przyciągać wzrok odpowiednim zestawieniem barw, kształtem i różnorodnością smaków.

 

Bożena Sikoń – w Fundacji Klubu Szefów Kuchni jest jedyną przedstawicielką mocno i bezdyskusyjnie utalentowanej płci pięknej. Od wielu lat z powodzeniem rozpieszcza gości w hotelu Jan III Sobieski, gdzie pracuje jako szefowa pracowni cukierniczej. Jej pasją od najmłodszych lat jest tworzenie pięknie wyglądających i doskonale smakujących deserów. Kieruje się dewizą, że deser powinien przyciągać wzrok odpowiednim zestawieniem barw, kształtem i różnorodnością smaków.

 

Urodzona w Warszawie, tam też skończyła Technikum Przemysłu Cukierniczego przy ul. Majdańskiej. Kolejne etapy edukacji zaprowadziły ją do Poznania, gdzie obroniła licencjat w Wyższej Szkole Gastronomi i Hotelarstwa. W roku 1983 zdobyła tytuł mistrzowski i jednocześnie dyplom w zawodzie cukiernika. Głodna wiedzy i przepełniona chęcią posiadania najwyższych kompetencji, ukończyła liczne staże zagraniczne, w tym między innymi w roku 1992 w szkole dekoratorstwa artystycznego we Francji, a w 1995 w szkole "Lenotre" również we Francji, gdzie głównym tematem szkolenia była czekolada. Od tamtego czasu po dziś dzień czekolada jest jej najskuteczniejszym środkiem antystresowym!

 

Dobrze przygotowana do pracy w zawodzie cukiernika, brała potwierdzony licznymi sukcesami udział w konkursach krajowych i międzynarodowych. Warto wspomnieć chociażby zdobyty w 1991 roku złoty medal w Konkursie Kulinarnym w Krakowie oraz, dwa lata później, prestiżowy udział w konkursie regionalnym we Francji. W roku 2002 wywalczyła srebrny medal w cukiernictwie podczas Kulinarnego Pucharu w Luksemburgu. Do ciekawszych aspektów jej cukierniczej kariery można śmiało zaliczyć rok 2001, a wraz z nim bicie rekordu Guinessa w budowie domku z piernika.

 

Osiągnięcia zawodowe doprowadziły ją do wyróżnienia w postaci licznych zaproszeń do udziału w konkursach w charakterze jurora. Niezłomna w chęci krzewienia wiedzy wśród młodszego pokolenia cukierników, nieustannie pracuje nad przygotowywaniem kadry juniorskiej do różnorodnych konkursów. Jej podopieczni zaprezentowali wiedzę przekazaną przez mistrzynię cukiernictwa między innymi podczas konkursu gastronomicznego w Mastricht, "Eurogastro 99" (Grand Prix za deser), międzynarodowego konkursu dla szkół we Włoszech (złoty medal), konkurs w Brnie. W 2004 roku była również trenerem polskiej Drużyny Narodowej w Mistrzostwach Świata w Las Vegas.

 

Pochłonięta pracą nad kolejnymi dziełami cukiernictwa polskiego ma czas na organizację konkursów cukierniczych. I choć to niemal niemożliwe - twierdzi, że ma wolny czas! A w czasie niego zamiast odpoczywać - pływa, uprawia Nordic Walking i chodzi na spacery. Jest też autorką emitowanego na ekranie Kuchnia.tv programu "Łakocie Bożeny Sikoń".