Artur Świerżewski

 

Artur Świerżewski

Szef kuchni hotelu „Trylogia”. Właściciel firmy cateringowej Galop Catering oraz firmy Sklep Wiejski. Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości.

 

 

Należy do kół łowieckich – „Wrzos” i „Jeleń”. Promuje dziczyznę i dary polskich lasów w kraju i za granicą. Autor porad i przepisów kulinarnych w prasie i telewizji. Wyróżniony wieloma nagrodami i odznaczeniami, m.in: Certyfikatem Polskiego Klubu Biznesu, Certyfikatem Myśliwskim oraz Srebrną i Złotą Odznaką Rzemiosła.

 

Pasję do gotowania rozbudziła w nim mama. Kiedy miał 10 lat, zaczął pomagać jej w organizacji przyjęć. To od niej nauczył się podstawowych technik kulinarnych, staropolskich przepisów i tajników naszych dziadków oraz wypiekania wspaniałych tortów. Po ukończeniu szkoły podstawowej wyemigrował ze swojej rodzinnej miejscowości Świeże Panki do stolicy. Tu ukończył Zespół Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej.

 

Karierę kulinarną rozpoczynał jako kucharz w restauracji „Pod Retmanem” na warszawskim Mariensztacie. Następnie doskonalił swoje umiejętności w ekskluzywnej restauracji azjatyckiej „Złoty Smok”. Prestiż przyszedł z czasem. Jako uznany już w stolicy mistrz sztuki kulinarnej zarządzał kuchnią w znanej restauracji „Kopernik” na Krakowskim Przedmieściu.

 

Obecnie promuje dziczyznę i dary polskich lasów w swoich firmach oraz na konferencjach kulinarnych poświęconych dziczyźnie. Bierze także czynny udział w imprezach propagujących zdrową żywność. Organizuje również imprezy kulinarno-rozrywkowe, które przybliżają kuchnię krajów całego świata. Autor porad i przepisów kulinarnych w prasie i telewizji.