Pytania

Opublikowano

Izabela30

do czego używac rozmarynu i owoców jałowca?

Odpowiedzi

  • 9
    original
    Opublikowano

    mamusia1

    do bigosu i sosów
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Marta101

    Rozmaryn do mięs i ryb, ciemne sosy, pizza, smażonych ziemniaków. Owoce jałowca do zupy fasolowej flaków szczególnie pieczonego mięsa, szczególnie dziczyzny, bigosu, pasztetu
  • 0
    original
    Opublikowano

    remprzem

    Rozmaryn najlepiej smakuję z potrawami mięsnymi (baranina, dziczyzna) i rybami.
  • 0
    original
    Opublikowano

    remprzem

    Z kolei owoc jałowca stosuje się jako przyprawę do dziczyzny i tłustych mięs, używany także do marynowania ryb. Dodaje się go do kapusty kwaszonej, słodkiej i czerwonych buraków
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela30

    dziekuje za odpowiedzie; ale czy owoce jałowca bardzo zmieniaja smak przyprawy? uzywac i w duzej ilosci czy raczej małej?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kasik

    Jałowca nie należy używać za dużo jego smak jest dość intensywny. Używa się go przede wszystkim do dziczyzny, ale np roztarty dodany do mielonego mięsa nadaje zupełnie innego smaku kotletom. A rozmaryn to idealna przyprawa do ryb, lub włoskich sosów