Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Kaczka

Przepisy z kategorii Kaczka: 147
Sortuj:

Kaczka

Dania z kaczki nie tak często goszczą na naszych stołach... A szkoda, bo mięso kaczki jest smaczne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Oprócz swoich walorów smakowych, kaczka jest również mięsem delikatnym w swojej teksturze, ale dosyć intensywnym smaku. Mięso kaczki doskonale komponuje się z różnymi składnikami, zarówno owocami, bakaliami, jak i warzywami czy kaszami.  Przepisy na dania z kaczką, często uwzględniają je jako dodatki do samego dania jak np. w przepisie na kaczkę z rękawa z pomarańczami lub jako nadzienie kaczki, jak w przepisie na pyszną kaczkę nadziewaną suszonymi śliwkami i jabłkami. W polskiej kuchni kaczka najczęściej serwowana jest z dodatkiem modrej kapusty, czyli poszatkowaną czerwoną kapustą z cebulą, jabłkiem i dodatkami oraz kluskami śląskimi i sosem mięsnym, pieczeniowym lub własnym. Przepisy na dania z kaczką oferują niezliczone możliwości, by cieszyć się jej bogatym smakiem. 

Najbardziej znane i lubiane danie z kaczki z kuchni polskiej to kaczka pieczona z jabłkami, majerankiem i chrzanem żurawinowym. Klasyk, który wyjdzie zawsze, jeśli tuszka kaczki nie jest zbyt chuda, a mięso odpowiednio długo pieczone. W przypadku przepisów na dania z kaczką, bardzo ważne jest pilnowanie czasu jej pieczenia czy smażenia, w zależności od wybranego sposobu obróbki termicznej. Mięso z kaczki łatwo jest przesuszyć, ale by tego uniknąć bardzo ważne jest jej wcześniejsze zamarynowanie, tak by mięso już na początkowym etapie nabrało przyjemnej nuty smakowej.  

O czym pamiętać przygotowując dania z kaczką?

Smażąc czy piekąc kaczkę powinniśmy znać podstawową technikę jej przyrządzania. Smażenie kaczki wymaga wcześniejszego wyciągnięcia jej z lodówki i odstawienia na co najmniej kilka minut w celu nabrania temperatury pokojowej. Bezpośrednio przed smażeniem skóra kaczki powinna zostać nacięta, a samo smażenie powinno odbywać się na suchej patelni, ponieważ tłuszcz kaczki i tak się wytopi. Smażenie kaczki powinno zająć ok 7 minut od momentu, kiedy mięso zacznie wydawać delikatny odgłos smażenia. Co ważne, smażone mięso należy polewać wytopionym tłuszczem. Smażenie kaczki po odwróceniu na drugiej stronie może być krótsze niż 7 minut.  

W przypadku pieczenia kaczki, najlepiej jest zrobić to w naczyniu żaroodpornym, garnku specjalnie do tego przeznaczonym lub rękawie do pieczenia. Dzięki temu unikniecie przypieczenia i jednoczesnego wysuszenia mięsa. Podobnie jak przy smażeniu kaczki, tutaj również ważne jest zamarynowanie mięsa oraz polewanie go wytopionym podczas pieczenia tłuszczem. Pieczenie kaczki jest dwuetapowe i najczęściej w pierwszym etapie piecze się ją pod przykryciem przez czas wskazany w przepisie, a następnie bez przykrycia przez jakiś czas, tak by skórka stała się chrupiąca.  

Przepis na pyszną kaczkę nie jest trudny, ale wymaga cierpliwości i umiejętnego nacięcia skóry, tak by wytopił się tłuszcz, a wierzch stał się chrupiący. Kacze mięso jest idealne jako danie główne na uroczysty obiad, dodatek do sałatek, bo ma wyrazisty smak i świetnie łączy się z owocami.  

Przepisy na dania z kaczką to nie tylko inspiracja na przygotowanie świątecznego obiadu. Chociaż bez wątpienia dobrze przygotowana kaczka wymaga trochę wysiłku, warto go ponieść. Dzięki pracy włożonej w przygotowanie kaczki, otrzymujesz danie o niepowtarzalnym smaku. Sięgając po przepisy na dania z kaczką w serwisie Doradca Smaku, przygotujecie zarówno kaczkę w sosie grzybowym lub makaron z kaczką i boczniakami (co nie jest tak oczywistym połączeniem składników), Najbardziej klasyczne przepisy wykorzystują jabłka i miód, jak w przepisie na kaczkę pieczoną z jabłkami. Bez wątpienia mięso to doskonale smakuje w wersji na słodko. Jednak do jego przygotowania możesz wykorzystać również inne składniki. A zamiast godzinami piec kaczkę w całości, wybierz przepis na kaczkę w kawałkach. W ten sposób obiad przygotujesz szybko, nie tracąc jej wyjątkowego smaku.  

Nie ma nic pyszniejszego niż kaczka w stylu azjatyckim z nutą orientalnych przypraw. Zresztą sprawdźcie sami najlepsze przepisy na dania z kaczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak