Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-śmietankowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt.
śmietana 18 proc 10 łyżek
mąka pszenna 5 łyżek
jaja 2 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-śmietankowe

Ziemniaki i cebule, obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać śmietanę, mąkę pszenną, jajka, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę ziemniaczaną (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.09.2012 18:43
ciekawe połączenie z tą śmietaną. A te keksy na plackach to z czego?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak