Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsiane trufelki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 3 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 4 łyżki
masło 13 dag
mleko 8 łyżek
aromat rumowy 2 ml
wiórki kokosowe 100 g
rodzynki 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Owsiane trufelki

Margarynę lub masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier, kakao, mleko i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać płatki i gotować ok. 5 minut na małym ogniu by całość się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać aromat rumowy, rodzynki i dokładnie wymieszać. Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Należy uważać, by za długo nie gotować masy, gdyż może być zbyt sucha i twarda- nie będzie się wtedy lepić. W takim wypadku można spróbować dodać jeszcze trochę mleka i chwilkę pogotować. Do całości można też dodać rodzynki. Też jest bardzo smaczne ale bardziej słodkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 27.04.2011 06:44
podobne do tych co ja robię, pychotka
Grażyna13 24.04.2011 15:05
Robię podobne, pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak