Sposób przygotowania

Składniki:
* 3 pętka kaszanki
* 1 duża cebula
* 3 ząbki czosnku (lub więcej)
* 1 czubata łyżka suszonego majeranku
* 2 liście laurowe
* 6 kulek ziela angielskiego
* ew.kawałek wędzonego boczku
* 4-5 dużych ziemniaków
* 1 butelka żuru (lub barszczu białego)

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Wlać do nich ok.1,5 l wody i zagotować.Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie.
Na patelni przesmażyć pokrojony w paski lub kostkę boczek wędzony-aż będzie chrupiący.Dodać posiekane cebulę i czosnek.Podsmażyć.Dodać do ziemniaków.Kaszanki obrać z osłonek pokroić w plastry lub kostkę .Wrzucić do ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem, wsypać majeranek.Gotować, aż ziemniaki będą miękkie a kaszanka się rozgotuje.Zalać żurem i chwilkę razem gotować.

Komentarze

  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    No, no.... ciekawe ,co ty jeszcze wymyślisz ?
  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Oj, tego to ja bym sama nie wymyśliła.To stary przepis.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pomysłowe - bardzo mi się podoba ten pomysł
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Kaszanke uwielbiam, a zur to tak sobie, moze w tym polaczeniu zmienilabym nastawienie?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Kaszanke uwielbiam, a zur to tak sobie, moze w tym polaczeniu zmienilabym nastawienie?
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Ja gotowałam podobny na wywarze z krupnioków.Gdy robiłam krupnioki i je parzyłam,to kilka pękło.
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Kusi mnie juz od jakiegoś czasu,ale brak mi odwagi
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    no ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !