Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek czosnkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 8 ząbków
masło lub margaryna 400 g
majonez lub smietana 2 łyżki
piwo dużo :D
ser żółty dużo:D (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek czosnkowy

Na godzinę przed gotowaniem wkładamy piwo do lodówki. Do miseczki wrzucamy przyprawy, ziółka,wszystko co lubimy :) wciskamy w to czosnek, ja dodaje 6-8 ząbków, jak ktoś lubi mniej czosnkowe może mniej. Dodajemy śmietanę lub majonez, i mieszamy. Do wymieszanego sosu dodajemy ser, masło, bądź margarynę, i mieszając doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Gdy mamy już tak przygotowane czosnkowo-ziołowe masełko, nasze resztki pieczywa kroimy na kawałeczki. (Ja używam czerstwego chleba, bułek, bagietek, jednym słowem wszystkiego czego za świeże nie uważacie, ale na grzanki będzie super) Tak pokrojone kawałeczki taplamy w masełku i układamy na blasze, gdy się z tym uporamy posypujemy po wierzchu potartym serem i wstawiamy do piekarnika na 10-15 min, aż będą chrupkie i seruś się rozpuści. Wyjmujemy piwo z lodówki, chlebek do miski i zajadamy:D Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 23.06.2011 12:09
fajne !!!
IlonaAlbertos 14.08.2010 19:57
Super przepis, chlebek na pewno smaczny :)
Karolinka w Kuchni 29.05.2010 00:32
ehh moje ogarnięcie strony mnie przeraża, pominełam przyprawy:D jak zwykle:D bazylia, koper, pieprz, papryka, przyprawa do grila, oregano, sól

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak