Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa zabielana

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełko z kurczaka 2 szt
ziemniaki 4 szt
marchewka 2 szt
seler 1/3 szt
pietruszka 1 szt
por 1/2 szt
kalafior 1/3 szt
brokuł 1/3 szt
fasolka szparagowa 100 gram
gęsta śmietana 1 szkl
przyprawa kucharek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa zabielana

Do garnka wlać 1,5 litra wody - wrzucić umyte skrzydełko z kurczaka i gotować. Warzywa dokładnie umyć i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplastry a seler w słupki. Pora dokładnie umyć i pokroić w talarki. Wszystkie warzywa wrzuć do wody wsyp kucharek do smaku i gotuj. Kalafior i brokuły umyj i podziel na mniejsze różyczki - wrzuć do gotującej się zupy - po ok 15 minutach gotowania. Fasolkę szparagową przekrój na połowę i dodaj do gotującej się wody. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 minut. Dopraw do smaku. Śmietanę rozprowadź z zimna wodą i mąką pszenną. Dodaj kilka łyżek gorącej zupy - dokładnie wymieszaj i wlej do zupy. Doprowadź do wrzenia. Po ugotowaniu do zupy wsyp posiekana natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eduszo
eduszo 06.06.2011 09:40
No tak lato to piękna pora na takie zupki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak