Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Holsztyńska

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1|4 litra
masło 5 dag
mąka 10 dag
jajko 2 sztuki
cebula 2 sztuki
bulion 2 litry
groszek zielony 2 świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Holsztyńska

Mleko zagotować z odrobiną soli i łyżeczką masła,wsypać mąkę i tak długo podgrzewać mieszając,aż utworzy się kluch odrywający się od ścianek garnka.Lekko go ostudzić,następnie wbijać po jajku,zarabiając je w cieście.Przyprawić gałką muszkatołową.W garnku stopić resztę masła,zeszklić na nim posiekaną cebulę,dodać groszek,dusić 1 min.Podlać bulionem,gotować 15 min.Z ciasta dwiema łyżkami formować łezki.Wrzucać je do zupy i gotować 10 min.Całość przyprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem.

Dodaj przepis do ulubionych

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krysia50 20.06.2011 18:56
To usłyszałaś...
krysia50 20.06.2011 18:56
To usłyszałaś...
Agnik 27.05.2011 10:08
nigdy o takiej nie słyszałam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak