Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grzybowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso z kością
włoszczyzna
grzyby suszone 3-4 dag
sól
pieprz
pietruszka zielona 1 łyżka posiekanej
śmietana pół szklanki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grzybowa

Grzyby namoczyćw zimnej wodzie, odstawić na 2 godz. Ugotować wywar z z kości z dodatkiem soli. Gdy mięso jest już trochę miękkie dodaćwłoszczyznę, gotować do miękkości. W oddzielnym garnku wstawić namoczone grzyby (1-2 szklankami wody), dodać 1 cebulę pokrojoną z grubsza, gotować pod przykryciem. Gdy wywar z kości i warzyw będzie już gotowy, przecedzamy go przez sito, dodajemy równieżprzecedzony wywar z grzybów, łączymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubimy, to zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką. Podajemy z drobnym makaronem, kluseczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak