Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż na słodko z jabłkami i rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
mleko 3 szkl
jabłka 0,5 kg
sok z cytryny
rodzynki 2-3 łyzki
cynamon Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na słodko z jabłkami i rodzynkami

Ryż przepłukać zimną wodą, zalać wrzącym mlekiem i przyprawić szczyptą soli i cukru do smaku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Jabłka umyc, obrać i zetrzć na tarce o małych oczkach- od razu skropic je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do startych jabłek dodać rodzynki, cynamon i przyprawić do smaku cukrem. Na półmisku układać na przemian ugotowany ryż, starte jablka, ugotowany ryż, starte jabłka itp. Przed podaniem wszystko delikatnie przyprawić cukrem i cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 16.09.2011 18:35
Ciekawy przepisik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak