Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rodzynkowe ciasteczka- pieguski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1\\2 szt
mąka 2,5 szkl
cukier 3\\4 szkl
jaja 6 szt
proszek do pieczenia 1 lyżeczka
rodzynki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rodzynkowe ciasteczka- pieguski

Do misy wsypujemy cukier, jajka w całości, połowę mąki i proszek do pieczenia.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do reszty ciasta. Dodajemy rodzynki i pozostałą mąkę. Mieszamy dokładnie. Masa powinna mieć konsystencję dość gęstą aby nie rozlała się podczas pieczenia. Jeśli ciasto jest za bardzo lejące dokładamy więcej mąki. wszystko zależy od wielkości jaj.
Gotowe ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną blachę za pomocą łyżki (wielkość wg uznania), można również wysisnąć z dekoratora. Przygotowane ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w zależności od wielkości ciasteczek od 20 do 45 minut.Po ostygnięciu dekorujemy ciateczka przygotowanym lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak