Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodac cukier i odstawić żeby urosły.
Miękkie masło posiekać nożem, dodać przesianą mąkę, drożdże z mlekiem, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto- jak jest za gęste to dodać jeszcze śmietany, jak za rzadkie dosypać mąki.
Zagniecione gładkie ciasto odstawić na pół godz. do wyrośnięcia.
Następnie rozmawłkować. wycinać trójkąty, położyć na każdym trójkącie łyżeczkę dżemu i zawijać trójkąty od szerszej strony formując rogaliki.
Rogaliki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach ok 20-30 minut- zależnie od wielkości rogalików. Piec aż będą ładnie rumiane.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    ale fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    ale fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    super
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Bardzo lubię takie rogaliki.
  • 0
    original
    Opublikowano

    anoosia

    piękne rogaliki, ja nie potrafię tak ładnie ich zwinąć

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !