Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
drożdże 1/2 kostki
mleko 1/2 szklanki
mąka 1/2 kg
śmietana 2 łyżki
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
dżem
jajko do posmarowania
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, dodac cukier i odstawić żeby urosły.
Miękkie masło posiekać nożem, dodać przesianą mąkę, drożdże z mlekiem, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto- jak jest za gęste to dodać jeszcze śmietany, jak za rzadkie dosypać mąki.
Zagniecione gładkie ciasto odstawić na pół godz. do wyrośnięcia.
Następnie rozmawłkować. wycinać trójkąty, położyć na każdym trójkącie łyżeczkę dżemu i zawijać trójkąty od szerszej strony formując rogaliki.
Rogaliki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 min. do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach ok 20-30 minut- zależnie od wielkości rogalików. Piec aż będą ładnie rumiane.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anoosia 25.05.2011 14:49
piękne rogaliki, ja nie potrafię tak ładnie ich zwinąć
Ewa104 24.03.2011 07:51
Bardzo lubię takie rogaliki.
mirosława4 02.02.2011 23:08
super
Jolanta40 01.02.2011 15:12
ale fajne
Jolanta40 01.02.2011 15:12
ale fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak