Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna kostka
woda ok 2 szklanek
mąka 1,5-2 szklanki
jajko 7
proszek do pieczenia łyżeczka
mleko litr
masło kostka
budyń waniliowy 2
cukier 7 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Margarynę zagotować z wodą. Dodać mąkę i cały czas mieszać (na ogniu).Wystudzić i dodać jajka.Ciasto podzielić na 2 części. Do blachy z papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta i piec w 180stopniach ok 30min. Następnie drugą połowę.
Ok 800ml mleka zagotować z cukrem. Do reszty mleka wsypać budynie i 3 łyżki mąki. Dodawać do zagotowanego mleka i mieszać by nie było grudek. Do wystudzonego dodać masło i zmiksować na gładką masę. Przełożyć kremem ciasto i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 21.11.2011 20:36
pycha
joanna77 24.05.2011 18:29
moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak