Sposób przygotowania

boczek pokroić w drobną kosteczkę i wrzućić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wysmażyć na chrupko mieszając,boczek wyjąć a do wytopionego tłuszczu dolać 2 szklanki gorącej wody lub bulionu warzywnego i wymieszać,dynię oczyścić pestki odłożyć,seler i ziemniaki obrać opłukać i pokroić w drobną kostkę,włozyć do garnka i zalać płynem z patelni,przykryć i zagotować,zmniejszyć ogień i gotować aż warzywa zmiękną ok.30min.pestki dyni uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu,przełożyć na talerzyk wystudzić,gotową zupę zmiksować na gładki krem,przyprawić do smaku świeżo mielonym białym pieprzem,gałką muszkatołową,aby zupa była pikantniejsza,można dodać kilka kropli sosu tabasco lub pieprz kajeński,rozlać do miseczek i posypać boczkiem i pestkami dyni,udekorować gałązkami świeżych ziół i ewentualnie kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu,podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami serowymi.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    z chęcia skosztował bym taką zupę :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pyszna propozycja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Świetne połączenie
  • 0
    original
    Opublikowano

    m1monika

    smaczna :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !