Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z nutą miodową

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 80 dkg
mąka 1,5 szkl.
cukier 1/2 szkl.
jajko 6 szt.
margaryna 1/2 kost.
śmietana 30% 1/2 szkl.
skórka z cytryny 1/2 szt.
cynamon Prymat 1/4 łyżeczki
budyń waniliowy
pistacje siekane 1 łyżka
melisa listki
miód lipowy 100 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z nutą miodową

mąkę przesiać,dodać cukier i margarynę posiekać nożem,aż powstaną grudki,wbić jajko i dolać 2łyżki lodowatej wody zagnieść ciasto uformować kulę zawinąć i odstawić do lodówki na 30min.dynię pokreoić oczyścić z pestek,miąższ odkroić od skórki i pokroić na kawałki,włozyć di garnka wlać śmietanę zagotować po czym zmniejszyć ogień i dusić 10min.dolać syrop klonowy lub miód zmiksować na gładką masę,wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem,wystudzić,ciasto cienko rozwałkować i wylepić spód i brzegi wysmarowanej formy do tarty ponakłuwać widelcem i upiec w temp.200st.ok.15min.wystudzoną masę budyniową wymieszać z proszkiem budyniowym i pozostałymi jajkami,wylać na podpieczonym spodzie i wstawić do piekarnika na 175st.piec ok.40min.gotowe ciasto posypać pistacjami i udekorować melisą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.03.2011 10:17
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak