Sposób przygotowania

wołowinę umyć i osuszyć oprószyć solą i pieprzem,pokroić w kostkę,w rondlu rozgrzać łyżkę oliwy dodać łyżkę masła i wrzucić wołowinę obsmażyć ze wszystkich stron,wlać 2/3 szkl.wody lub bulionu,przykryć i zmniejszyć ogień dusić ok.15min.mięso przełożyć do naczynia żąroodpornego,cebule obrać,posiekać i zeszklić na pozostałej oliwie,rozłożyć na mięsie,posypać posiekaną natką pietruszki,solą i pieprzem,dynię umyć obrać oczyścić z pestek i włokien,miąższ pokroić w kostkęi poddusić na pozostałym maśle,ułożyć na mięsie z cebulą i oprószyć solą i pieprzem,pomidory sparzyć i zdjąć skórki pokroić na połówki,rozłożyć na dyni,przecięciem do dołu,wierzch dania posypać startym serem i zapiec w piekarniku ok.45min.w temp.190st.(gdy wierzch szybko się zrumieni to przykryć folią aluminiową)podawać bezpośrednio po przyrządzeniu,najlepiej z tostami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    eewelina

    Niezły pomysł na wykorzystanie dynii.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Ciekawe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !