Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1/4 kg
sól 1 do smaku
jaja 1-2 szt
olej 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

ziemniaki przemielić przez maszynkę lub praskę, wsadzić do miski ugnieść i podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i wsypać do niej mąki (to jest wersja na nieokreśloną wagę ziemniaków, żeby były dobre)
dodajemy jajka
wyrabiamy ciasto żeby było gładkie i się nie kleiło ( jak będzie rzadkie dodać mąki)
z masy robić w dłoniach kulki, spłaszczyć je i palcem zrobić w środku dziurkę
kluski wrzucać na wrzącą osoloną i z dodatkiem oleju wodę, gotować od wypłynięcia ok 5 min (sprawdzić czy nie są surowe w środku)
łyżką cedzakową albo sitkiem wyjmujemy i układamy na talerzu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 30.09.2011 13:19
to mi smaczne się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak