Sposób przygotowania

Składniki na formę o wymiarach 21x23 cm: Bałka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier puder, a następnie żółtka stale miksując. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Tak sporządzoną mieszankę suchych składników dodajemy porcjami do masy
. jajecznej stale miksując na najmniejszych obrotach. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty. Owoce granatu rozcinamy i ostrożnie wyłuskujemy pestki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody 2-3 łyżki do napęcznienia, rozpuszczamy podrzewajac. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dajemy porcjami cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z jeszcze ciepłą żelatyną (lejemy ją wąskim strumieniem). Dodajemy ziarenka granatów (pozostawiając trochę do ozdoby) i delikatnie mieszamy. Połowę kremu wykładamy na jeden z blatów piernikowych, rozprowadzamy i kładziemy drugi blat, lekko uciskając. Wykładamy pozostały krem , równomiernie i rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi ziarenkami granatu i startą np czekoladą.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    pysznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    śliczne ciasto!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale śliczny !!! i smakowitty
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    super wyglada
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    cudownie wygląda

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !