Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z indyka i grzybów

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 250 ml
grzyby leśne 100 gr
ziemniak 5 szt
masło 3 łyżki
cebula 1
sól
pieprz
feta 1/4
cebula dymka ze szczypiorkiem 1
tymianek 1 (posiekany)
filet z indyka 300 pieczony
ser gouda 100 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z indyka i grzybów

Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki, tymianek, sól i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj
., aż ziemniaki zmiękną. Odcedz, pokrój w kostkę. W tym samym czasie w dużym rondlu rozpuść łyżkę masła z łyżką oleju. Dodaj grzyby. Podsmażaj aż będą miękkie. Przełóż do miski i odstaw. Rozpuść pozostałą łyżkę masła i pół łyżki oleju. Zeszklij na nich cebulę i dodaj mieso z indyka, przesmaz. Dodaj grzyby i ziemniaki, wymieszaj. Dopraw sola, pieprzem, tymiankiem. Do brytfanki wysmaraowanej masłem włzzo mieszanine, posyp zielona dymka i pokruszona feta. Wszystko posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku w 175 st. C. Piecz 20, aż wierzch będzie złoty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 31.01.2011 21:50
wygląda smakowicie
Zoso 31.01.2011 21:50
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak