Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marcepanowe ziarenka kawy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 2 łyżki
likier kawowy 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki
masa marcepanowa 200 gr
czekolada gorzka 100 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowe ziarenka kawy

Kawe rozpuścic w likierze. Marcepan posiekac, dodac likier z kawą i cukier puder, ubic mikserem na gładką masę. Suchymi rękami (ewentualnie podsypywac sobie cukierr puder bo masa sie mocno klei) formowac małe owale, lekko spłaszczac. Do masy można dodać olejek migdałowy kilka kropli. Czekolade rozpuscic w kapeili wodnej. Owale zanurzac w czekoladzie i odkładac na papier do pieczenia. Gdy czekolada zacznie zastygać narysowac na nich nozem wzdłuz linie, tak zeby nasze pralinki wygladały jak zierenka kawy. Pralinki odstawic do lodówki. Mozna je przechowywac do dwóch tygodni. Najlepiej smakuja po 2 dniach schładzania sie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 09.09.2011 08:16
Cudne, lubie kawowe smaczki, a te sa wyjatkowo fajne.
Anna146 03.05.2011 12:39
bardzo ładnie wygląda, fajny dodatek do deseru

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak