Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z makiem i serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 200 g
cukier 50 g
masło 50 g
mleko 1/2 szkl
żółtko jajek 2 szt
Masa serowa
twaróg 400 g
jajko 3 szt
cukier 150 g
masło 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
masa makowa
mak 300 g
mleko 1 szkl
cukier 200 g
białko 4 szt
kakao 1 łyżka
drożdże suche 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z makiem i serem

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, połową mleka i 3 łyżkami mąki.
Gdy wyrosną dodać mąkę i utarte z cukrem żółtka i resztą mleka, wyrobić, połączyć z roztopionym masłem, wyłożyć formę.

Mak gotować 15 minut z mlekiem, odcedzić, 2 razy zemleć, wymieszać z cukrem, kakao, pianą z białek, wyłożyć na ciasto.

Masa serowa
Żółtka utrzeć z cukrem, ser zemleć, utrzeć z masłem, połączyć, dodać mąkę i pianę, wyłożyć na mak.

Piec 50 minut w 190 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tetiana 09.03.2011 09:47
pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak