Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki stokrotki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 750 g
drożdże 20 g
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
woda 420 ml
oliwa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki stokrotki

Do 150 ml ciepłej wody dodać cukier i drożdże. Odczekać chwilkę ale nie za długo, do 10 min, ale nie więcej.
Do mąki dodać sól, wymieszać. Następnie dodać oliwę i wodę do drożdży tak aby w sumie było ok. 420 ml.
Ciasto wyrabiać tak aby nie było zbyt suche ani zbyt mokre. Rozciągać ciasto i zagniatać przez ok. 10 min.
Musi być elastyczne.
Następnie włożyć ciasto do miski i przykryć folią odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Po upływie tego czasu odkryte ciasto w misce, dosłownie zbić pięścią. Wyjąć z miski i ukształtować w 7 bułeczek.
Foremkę do pieczenia(tortownice), natłuścić i posypać mąką.
Ukształtowane ciasto odstawić na chwilę do wyrośnięcia, po upływie tego czasu, posmarować ciasto rozmąconym jajkiem i posypać nasionami sezamu lub słonecznika albo makiem.
Wstawić do piekarnika na ok. 40-45 min w temp 230 stopni, po tym okresie zmniejszyć temp do 200 i piec aż ciasto się zarumieni.
Życzę powodzenia i smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 22.06.2012 22:46
śliczne
jolaxa 14.07.2011 22:57
pycha
Roma1 05.05.2011 10:47
wyglądają uroczo
izapozdro 02.04.2011 17:07
pycha
Kate131 19.03.2011 09:15
śliczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak