Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szpinak na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szpinak 50 dag
mleko 1 szklanka
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
cukier 1 łyżeczka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: szpinak na ostro

szpinak oczyścić, odciąć ogonki, wypłukać po bieżącą wodą. Włożyć do wrzącej osolonej wody i chwilę pogotować. Wyjąć na sito, przelać zimną wodą i osączyć. Przyrządzić beszamel, rozprowadzając białą zasmażkę z mąki i tłuszczu mlekiem i stale mieszając na niezbyt silnym ogniu. Gdy sos będzie gęsty zemleć szpinak przez maszynkę, przełożyć do sosu, gotować na niewielkim ogniu, dodać posiekany czosnek, sól i cukier-zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak