Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Arbuzowa granita

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

arbuz 1 szt
limonka 2 szt
cukier 1 lyzki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Arbuzowa granita

Wodę z cukrem zagotowac
Mieszac przez ok. minutę, aż cały cukier się rozpuści - w ten sposób uzyskamy gęsty syrop, który następnie trzeba studzic.
Arbuza pokroic na pół i łyżką wydobywac miąższ, jednocześnie usuwając pestki.
Z limonek wyciskac sok - do ostatniej kropelki.
Całkiem zimny syrop miksowac z miąższem arbuza i limonkowym sokiem. Przelozyc do dużego naczynia i wstawic na ok. 3 godziny do zamrażarki.
W czasie mrożenia od czasu do czasu mieszac.
Masę podac półpłynną, na dwa sposoby: do jedzenia - miseczkach, z lodami i owocami; albo w szklaneczkach, do popijania przez rurkę w miarę roztapiania się soku.
Jeśli granita zbyt mocno się zmrozi wyskrobac ją nożem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.11.2013 14:26
pyszny deser na upały
Izabela28 18.04.2012 20:19
w sam raz na upały:)
KasiaK90 11.12.2011 14:33
super
krystyna24 19.11.2011 13:59
ciekawe
motomaniak 13.11.2011 21:06
pyszne
Magdalena1110 06.10.2011 08:22
super
Ewelina38 24.06.2011 18:43
super, uwielbiam arbuzy więc w moim guście....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak