Sposób przygotowania

Owoce bardzo dokładnie umyc w gorącej wodzie.
Dokładnie osuszyc, następnie ścierac z nich cienką warstwę skórki, uważając, by nie ścierać białej warstwy.
Skórkę pokroic na bardzo cienkie paski.
Z obranych owoców wyciskac sok.
Skórkę wlozyc do rondelka, dodac kilka łyżek wody - tyle tylko, by skórka była w niej zanurzona.
Zagotowac, dodac wyciśnięty sok z obu rodzajów owoców, dżem porzeczkowy. Gotowac przez kilka minut, cały czas mieszając, aż sos zmniejszy objętości o około jedną czwartą.
Dodac porto i likier gotowac na małym ogniu kilka minut.
Doskonały zarówno na gorąco jak i na zimno.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !