Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z sezamem i orzechami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
żółtko jajek 6 szt
margaryna 1 szt
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyzka
śmietana kwaśna 2 łyzki
cukier puder 2 łyzki
cukier wanilinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z sezamem i orzechami.

Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę i smalec posiekać nożem. Żółtka roztrzepać z cukrem pudrem i waniliowym. Dodać do mąki. Dodać też śmietanę i zarobić kruche ciasto. Podzielić go na dwie części i wyłożyć na dwie blaszki 24x42 cm (jeśli mamy od razu dwie, jeśli nie to pojedynczo), posmarowane i wyłożone papierem.

Warstwa sezamowa:
15 dag sezamu
2 łyżki płynnego miodu
10 dag margaryny
1/4 szklanki cukru
wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy. Lekko przestudzone wykładamy na jedno kruche ciasto i pieczemy w temp. 180 stopni, około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z pieca i po przestudzeniu wyjmujemy za pomocą dwóch tacek.

warstwa kokosowa:
6 białek (z ciasta kruchego)
1/2 szklanki cukru
10 dag kokosu
1 słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kokos, mieszamy. Drugie kruche ciasto smarujemy powidłami lub dżemem, nakładamy masę kokosową i pieczemy tak jak pierwsze ciasto.

Składniki na ciasto kruche II
20 dag maki
1/4 szklanki cukru pudru
5 dag margaryny
2 żółtka
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
Z podanych składników na ciasto kruche II wyrobić ciasto i rozłożyć na blaszce (tak jak I ciasto).

Warstwa orzechowa:
20 dag krojonych orzechów włoskich
10 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
3 łyżki płynnego miodu

Składniki wymieszać i podgrzać. Ciepłe wyłożyć na ciasto kruche i upiec tak jak ciasto I.
Masa I
15 dag chałwy waniliowej
3/4 kostki margaryny
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku, cały czas mieszać, ale nie wolno zagotować. Po rozpuszczeniu zestawić z pieca cały czas mieszać, aż do zgęstnienia. Wyłożyć na ciasto z sezamem, wstawić do lodówki.

Masa II
1/2 l mleka
1 budyń kokosowy
2-3 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1 kostka tłuszczu (masło+margaryna)
10 dag wiórków kokosowych
Na 1/2 l mleka i 2-3 łyżkach cukru ugotować budyń - ostudzić. Zagotować 3/4 szklanki mleka i sparzyć nim kokos - ostudzić. Masło i margarynę utrzeć, powoli dodawać ostudzony budyń i kokos. Można dodać kieliszek spirytusu.
Przelożenie:
Ciasto z sezamem i chałwą - ciasto z orzechami - masa kokosowa (odłożyć kilka łyżek na górę) - ciasto z kokosem - reszta masy - dekoracja
Ciasto im dłużej leżakuje, tym jest lepsze. Najlepiej jest, kiedy upieczemy go na 2-3 dni wcześniej. Wówczas wymieszają się wszystkie jego smaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak