Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowiec z toffi

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 15 dag
cukier 15 dag
miód 2 łyżki
mleko 3 łyzki
migdały płatki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowiec z toffi

UPIEC BISZKOPT Z 4 JAJ!

Do garnuszka dać cukier, miód, masło i mleko - całość wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Dodać płatki migdałowe, zamieszać i lekko podsmażyć, około 2-3 minuty (cały czas mieszać i uważać by nie przypalić). Do wyłożenia na ciasto masa powinna być jeszcze ciepła, gdyż później trudniej będzie ją rozłożyć.

Masa śmietanowa I
1/2 litra śmietany 36% (ew.30%)
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku (nie koniecznie)
1/4 szklanki gorącej wody
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, (ewentualnie dodać cukier), dodać rozpuszczoną żelatynę.

Masa śmietanowa II
1/2 litra śmietany 36% (ew. 30%)
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i kakao, na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę. Całość jeszcze raz lekko ubić.

Ponadto:
1 paczka okrągłych biszkoptów
kilka kostek czekolady do dekoracji
1 puszka masy krówkowej
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa krówkowa - masa migdałowa- masa śmietanowa I - okrągłe biszkopty - masa śmietanowa II - wykończyć startą czekoladą.
Ciasto trochę pracochłonne ale efekt murowany:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak