Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto tymiankowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
migdały mielone ok 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
sól szczypta
cukier 25 dag
jaja 4 szt
cukier 25 dag
masło 15 dag
mleko 150 ml
morele 5 szt
brzoskwinie 3 szt
tymianek szczypta (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tymiankowe

W miseczce łaczymy mąkę, sól, proszek do pieczenia, tymianek i migdały. ubiajmy jajka z cukrem do białości. Masło roztapiamy i wlewamy do niego mleko.
Teraz powoli wlewamy mleko z masłem do ubitych jajek. Ja przesiewałam mieszankę mączną do masy jajecznej. Łączymy całość delikatnie. Keksówkę smarujemy masłem i wysupujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Na górę układamy pocięte w paseczki morele i brzoskwinie, posupujemy cukrem pudrem.
Wstawiamy do nagrzanego do 170\'C piekarnika na 50-60 minut. Wbity patyczek ma być suchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak