Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiący kurczak z rożna

5.0
(120)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Główne:

Kurczak (cały ) 1 sztuka
oliwa 2 łyżki

Do smaku:

Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiący kurczak z rożna

Kurczaka umyć i osuszyć.

Wszystkie przyprawy wsypać do miski i wymieszać.

Kurczaka natrzeć oliwą z oliwek, a następnie mieszanką z przypraw.

Tak przygotowanego kurczaka odstawić na noc do lodówki (ja już nabiłam kurczaka na ruszt).

Piec kurczaka w temperaturze 170-180 stopni.

Czas dostosowujemy do wielkości kurczaka, pamiętając, że 1 kilogram mięsa pieczemy około 1,5 godziny. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smiechłem 25.06.2023 09:42
Jaki sens tworzyć stronę z przepisami i tak minimalistycznie to opisywać? Przyprawy wedlug uznania, czas pieczenia według uznania, w ogóle wszystko według uznania, to powiedzcie.. jaka jest motywacja, żeby użyć akurat tej strony? Chyba, że liczycie na wyswietlenia reklam, to pozdro
Doradca Smaku 26.06.2023 06:57
Witaj, dzięki za opinię! Faktycznie w przepisie zabrakło ważnych informacji. Zobacz teraz, przepis został poprawiony :)
fotoviderek 30.01.2014 07:32
Klasyczny, pyszny kurczak z rożna, pycha :)
ONY_za_kare 16.11.2013 11:32
super kurczak!
Malinka 17.09.2013 19:09
Klaudia, ja akurat do tego kurczaka zrobiłam mieszankę z majeranku, bazylii, kucharka, czosnku i oliwy, po czym natarłam kurczaka i odłożyłam na 2 godziny do lodówki.
Klausia 16.09.2013 23:10
uwielbiam wręcz takiego kurczaka :) miło by było gdybyś wyszczególniła jakie przyprawy używasz, bo to w sumie w tym cały sęk smaku :)
Alex_M 26.07.2013 09:28
swietny kurczaczek!
adelajda 13.07.2013 21:26
lubię takiego kurczaczka
08.06.2013 10:44
250 czy 150 stopni? [email protected]
08.06.2013 10:43
Temperatura 250 czy wystarczy 150 stopni C ? [email protected]
Margo1 11.12.2012 22:20
kiedyś takiego robiłam
traktorek 09.09.2012 21:12
pyszny
gacopierz23 06.08.2011 15:48
taki najlepszy
mala2021 24.05.2011 12:56
bardzo lubię kurczaka z rożna
novita26 27.03.2011 09:23
mniam
dorotka0000025 27.02.2011 16:28
bie pieczone kurczaki
Malinka 21.02.2011 13:57
Dzięki za radę. Następnym razem na pewno się dostosuje i przy okazji zaoszczędzę na prądzie:)
misia53 21.02.2011 13:55
Karino , ja piekę od dawna ale kurczaka o wadze 1,80 kg wystarczy piec półtorej godziny. Najpierw daję na 300*C i jak skórka się łądnie przyrumieni zmniejszam do 200*C.Jak kurczak jest większy to oczywiście dłużej trzeba piec.
Malinka 31.01.2011 20:05
Szczerze-robiłam po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni. Naprawdę polecam!
Nina7 31.01.2011 10:35
uwielbiam takiego kurczaka, ale nigdy nie robiłam go w domu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak