Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza Domowa Margherita

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
olej 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda 450 ml
przecier pomidorowy 1 karton
kostka rosołowa 2 sztyki
oregano w.g uznania
bazylia w.g uzuania
ser żółty 60 dag
olej 1/4 szklanki
margaryna 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza Domowa Margherita

Ciasto : 1 kg mąki wysypać na stolnice, dodać w środek 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę oleju. Do wyskokiego naczynia nalać 450 ml ciepłej wody, dodać większą połowę drożdzy. Wymieszać. Stopniowo dolewać do mąki i miesić do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest już gotowe odstawić na około 30 min, przykryć. Po 30 min ciasto odnowa zamiesieć odstawić na 10 min. Następnie rozwałkować kawałek ciasta. Przenieść na wsymarowaną tłuszczem ( margaryną) blaszkę, smarujemy z wierzchu delikatnie olejem. Piekarnik pownieni być nagrzany, podkręcamy do 200 stopni. Po około 8 min. wyciągamy blaszkę z ciastem. Smarujemy wcześniej przygotowanym sosem z przecieru. Posypujemy startym serem na drubych oczkach. Wkładamy z powrotem do piekarnika. Wyjmujemy gdy ser będzie roztopiony.
Sos : do garnak przelewamy 1 opakowanie duże ( karton) przecieru pomidorowego, dodajemy 2 kostki rosołowe, w/g uznania oregano i bazyle. Wszytsko dokładnie mieszamy. Dusimy na ogniu około 10-15 min.
SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta51 01.02.2011 09:47
super wygląda
MAR3STA 31.01.2011 16:40
ale mi narobiłaś smaka;)
monika156 31.01.2011 09:59
pycha
monika156 31.01.2011 09:59
pycha
monika156 31.01.2011 09:59
pycha
monika156 31.01.2011 09:59
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak