Przepis i sposób przygotowania na: Pizza sloneczka
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku . Wlewamy do mąki i dokładnie wyrabiamy aż uzyskamy lśniące ciasto .
Odstawiamy w ciepłe miejsce i po godzinie wyrabiamy raz jeszcze i wykładamy na tortownice wysmarowana olejem lub do innej okrągłej formy .
Ciasto najlepiej lekko rozwałkować i zostawić tak by utworzył im się brzeg.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki wraz z cebulą przesmażamy lekko na oleju .Pomidory kroimy w plastry .
Parówkę obieramy z osłonki i kroimy w plasterki .
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na przygotowane ciasto wykładamy przecier ,smarujemy cała powierzchnie pizzy .Następnie wykładamy pieczarki z cebulą ,pomidory i parówkę .
Posypujemy ziołami i startym serem .Wstawimy do nagrzanego piekarnika do 180* C i pieczemy 60 minut .
Po wyjęciu kroimy w trójkąty i podajemy z keczupem lub sosem włoskim.
Do pizzy najlepiej używać drożdży ,które mają długi termin ważności i ciasto dość długo wyrabiać ,wtedy na pewno wyrośnie.