Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka śledziowa Joanny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe 6 szt
biała fasola 20 dkg
papryka 1 strąk
cebula 4 szt
ogórki konserwowe 4 szt
kapary 2 łyżki
słonecznik 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
pietruszka 0,5 pęczka
musztarda 1 łyżka
tymianek ćwierć łyżki
oliwa 4 łyżki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka śledziowa Joanny

• 6 płatów śledziowych w oleju
• 20dag białej fasoli średniej wielkości
• Strąk papryki
• 4 cebule
• 4-6 ogórków konserwowych
• 2 łyżki kaparów
• Łyżka łuskanego słonecznika
• 2 łyżki oliwy
• Pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Sos:
o Czubata łyżka musztardy
o Ćwierć łyżeczki tymianku
o 4łyżki oliwy
o Pieprz
Wcześniej namoczoną fasolę ugotować, ostudzić i
starannie odcedzić. Śledzie wyjąć z oliwy, osączyć
na papierowym ręczniku i pokroić w paski.
Trzy cebule pokroić w półplastry i podsmażyć na
złoto na oliwie.
Ostatnią cebulę pokroić w kosteczkę, paprykę- w
paski, ogórki- w półplasterki.
Rozdrobnione składniki wymieszać z fasolą, kaparami
i ziarnem słonecznika. Z musztardy, oliwy i 3 łyżek
przegotowanej wody przyrządzić sos, polać nim sałatkę,
wymieszać, doprawić do smaku, przełożyć do salaterki,
posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misiek123 18.02.2011 09:15
super
ElizaT 05.02.2011 12:40
niezła jest
accee 30.01.2011 23:32
Extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak