Przepis i sposób przygotowania na: Kantyczka
• 1,5 kostki margaryny
• 8 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• Pół szklanki maku
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki kakao
• 2 paczki okrągłych biszkoptów
• Dżem morelowy lub malinowy ( 2 słoiki)
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po
jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia na koniec połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao,
do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki. Na wysmarowaną
blachę i posypaną bułką wyłożyć ciasto makowe, potem
biszkopty na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto
kakaowe ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć
ciasto białe. Piec w temp. 180stopni do czasu aż się zarumieni.
Upieczone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem.