Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kantyczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
margaryna 1,5 szt
jaja 8 szt
cukier puder 2 szkl
mak 0,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczka
Biszkopty 2 paczki
dżem morelowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kantyczka

• 2,5 szklanki mąki
• 1,5 kostki margaryny
• 8 jaj
• 2 szklanki cukru pudru
• Pół szklanki maku
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki kakao
• 2 paczki okrągłych biszkoptów
• Dżem morelowy lub malinowy ( 2 słoiki)

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po
jednym żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia na koniec połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao,
do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki. Na wysmarowaną
blachę i posypaną bułką wyłożyć ciasto makowe, potem
biszkopty na nie cienką warstwę dżemu, następnie ciasto
kakaowe ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć
ciasto białe. Piec w temp. 180stopni do czasu aż się zarumieni.
Upieczone ciasto polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.01.2011 11:02
Mam przepis na Kantyczkę ale z herbatnikami:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak