Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z serem „+ -”

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
ciepła wda 1/8 l
mąka 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mąka 4 szkl
jaja 3 szt
sól
imbir szczypta
śmietana 3 łyżki
cukier 3 garście
cukier waniliowy 1 szt
margaryna 0,5 kostki
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z serem „+ -”

Zaczyn:
• 5dag drożdży
• Ok. 1/8 l ciepłej wody
• Czubata łyżka mąki
• Czubata łyżka cukru
Wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
( z łyżką w garnuszku)
Ciasto:
o ½ kg mąki lub nieco więcej (3-4szkl.)
o 3 jaja, kilka szczypt soli
o Szczypta imbiru
o 3 łyżki śmietany
o Cukier (ok. 2-3garście)
o Cukier waniliowy
o Niecałe ½ kostki margaryny (roztopić i trochę przestudzić)
o Dodać rodzynki
WYMIESZAĆ RAZEM Z ZACZYNEM ]
(jeśli trochę za gęste dodać trochę mleka)
WYROBIĆ AŻ CIASTO BĘDZIE ODCHODZIĆ OD RĘKI
ZOSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA.
Na posypkę:
Roztopić margarynę dosypać mąki i cukru (+ c. waniliowy)
-wymieszać na gładką masę i posypać ciasto „grudkami”
• ¼ KOSTKI MARGARYNY
• ½ SZKLANKI CURU+ CUKIER WANILIOWY
• ½ SZKLANKI MĄKI (lub nieco więcej)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak