Sposób przygotowania

3 szklanki mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękką Kasię i siekamy ją nożem. Rozcieramy rękami do chwili, aż nie będzie grudek. Dodajemy śmietanę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formułujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki dzielimy ciasto na 3 równe części. Wałkujemy pierwszą na cienkie ok. 3 mm ciasto i wykrawamy dużą szklanką kółka. Foremki na babeczki układamy na blaszce do góry dnem i smarujemy je masłem. Każde wycięte kółko nakładamy na zewnętrzną część foremek dokładnie przyklejając ciasto (trzeba je dokleić między każdy ząbek foremek - bo inaczej \"zejdą\" z foremki podczas pieczenia). Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 25 min w 180-200 stopni.
Po upieczeniu odkładamy na jakiś talerz aby wystygły.
Drugą część ciasta wałkujemy równie dokładnie i wykrawamy kółka literatką (muszą być na tyle mniejsze by weszły do wypieczonych kapeluszy). W środku każdego kółka wykrawamy dziurkę korkiem od butelki. Kładziemy je na posmarowaną masłem blachę i posypaną bułką tartą i pieczemy około 20 min na złoty kolor w 180 stopniach. Po wyciągnięciu również przekładamy na jakiś talerz. Musi być ich taka sama ilość co wcześniej upieczonych kapeluszy
Z trzeciej części ciasta po wałkowaniu wykrawamy prostokąty wielkości 3x7cm, - dokładnie tyle ile wcześniej kółek i kapeluszy. Do każdego prostokąta na środek dajemy pasek marmolady i zawijamy jak paszteciki zaokrąglając końce. Jeden koniec wkładamy do białka i do maku. Układamy je na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszce (należy ej ułożyć łączeniem do dołu - inaczej porozwijają się podczas pieczenia). Pieczemy w 180 stopniach około 20 min . Również wykładamy na jakiś talerz.
Ostudzone kapelusze układamy an stolnicy i smarujemy je pędzelkiem polewą czekoladową. Zostawiamy do zastygnięcia.
Robimy masę:
gotujemy 1,5 szklanki mleka. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i rozprowadzamy je w 0,5 szklanki mleka i wlewamy na gotujące się mleko, przykręcamy gaz aby mleko tylko mrugało. W jednej szklance mleka rozpuszczamy dokładnie 1,5 łyżki mąki i mąki ziemniaczanej, wlewamy to po matulku do gotującego się mleka i mieszamy jeszcze tak długo aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy masło i dodajemy po łyżce wystudzonej masy cały czas miksując.
Składamy grzybki: do kapeluszy napychamy masę, dajemy kółko z dziurką i wpychamy nóżkę w dziurkę. Wkładamy do lodówki na tacce na około 1,5 godziny. Gotowe! dużo pracy ale efekt super
Można bawić się również w robienie krzywych nóżek lub grzybków bliźniaków aby były bardziej realistyczne:)

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    piękne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    Rewelacyjny pomysł! Bardzo mi się podobają Twoje grzybki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    rewelacja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pysznosci
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    super! jak byłam mała takie mama robiła (albo podobne:P)
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    myślałam, że te na pierwszym zdjęciu to są prawdziwe!
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    prześliczne,na pewno z talerza znikają tak szybko jak z lasu:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    cudne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !