Sposób przygotowania

Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i bazylią , skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy z obu stron na oliwie. Gorące zawijamy w folię aluminiową. Na patelni roztapiamy masło , wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy wody.Gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje. nieco studzimy. Do ciepłego sosu wbijamy żółtko i energicznie mieszamy. Koperek myjemy, osączamy i siekamy. Dodajemy do sosu. Wlewamy sok z cytryny , wsypujemy cukier i szczyptę soli. Podgrzewamy na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy śmietankię i mieszamy. Rybę podajemy z sosem i np. brokułami i ziemniakami lub makaronem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !