Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, nastawiamy w dość sporym garnku wodę (na ok. 1 litr), wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy do rozpuszczenia. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, paprykę i marchewkę (też w kostkę). Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej cebulę i marchewkę, gotujemy ok. 5/6 minut i wrzucamy piersi z kurczaka. Wszystko razem gotujemy jakieś 8 minut, przyprawiamy warzywkiem. Przygotowujemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody do zagęszczenia sosu – zmniejszamy wówczas ogień i delikatnie, żeby nie wytworzyły się grudki, wlewamy mąkę wymieszaną ze śmietaną (można wcześniej dodać łyżkę lub dwie gotującego się wywaru do naszego „zagęszczacza” i dobrze wymieszać wtedy nie powstaną grudki). Następnie wsypujemy całe opakowanie przyprawy do gulaszu, mieszamy i dodajemy słodką paprykę oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy, w razie konieczności przyprawiamy dodatkowo – gotujemy na bardzo małym ogniu 1 minutkę i wsypujemy koperek. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !