Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z kurczaka z papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2 sztuki
papryka czerwona 4 sztuki
śmietana 12% 1 opakowanie
marchewki 4 sztuki
cebula biała 1 sztuka
mąka 3 łyżki
kostka rosołowa 1 sztuka
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
ziemniaki ilość wedle uznania
koper świeży ilość wedle uznania
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z kurczaka z papryką

Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, nastawiamy w dość sporym garnku wodę (na ok. 1 litr), wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy do rozpuszczenia. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę, paprykę i marchewkę (też w kostkę). Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej cebulę i marchewkę, gotujemy ok. 5/6 minut i wrzucamy piersi z kurczaka. Wszystko razem gotujemy jakieś 8 minut, przyprawiamy warzywkiem. Przygotowujemy mąkę wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody do zagęszczenia sosu – zmniejszamy wówczas ogień i delikatnie, żeby nie wytworzyły się grudki, wlewamy mąkę wymieszaną ze śmietaną (można wcześniej dodać łyżkę lub dwie gotującego się wywaru do naszego „zagęszczacza” i dobrze wymieszać wtedy nie powstaną grudki). Następnie wsypujemy całe opakowanie przyprawy do gulaszu, mieszamy i dodajemy słodką paprykę oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy, w razie konieczności przyprawiamy dodatkowo – gotujemy na bardzo małym ogniu 1 minutkę i wsypujemy koperek. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak