Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 gram
drożdże suche 3 opakowania
jaja 6 sztuk
sól 1 szczypta
cukier kryształ 4 łyżki
mleko 1 szklanka
margaryna do pieczenia 1 opakowanie
serek naturalny 1 opakowanie
budyń waniliowy 1 opakowanie
aromat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
cukier do smaku
brzoskwinie w puszce 2 puszki
ser biały 2 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

W rondelku rozpuszczamy całą kostkę margaryny i zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie wyrabiamy ciasto przez połączenie wszystkich składników – mąka, drożdże, jajka, cukier, mleko, sól i wystudzona roztopiona margaryna. Zagniatamy ciasto do momentu uzyskania pożądanego efektu (w międzyczasie podsypujemy je mąką jeśli będzie zbyt rzadkie), potem wyrobione zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy ser – kostki sera ucieramy razem z cukrem, jajkiem, białym serkiem naturalnym – dodajemy aromatu i wsypujemy opakowanie budyniu. Wszystko razem mieszamy mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Kiedy ciasto nam już wyrośnie formujemy z niego małe kuleczki i rozpłaszczamy – nakładamy pokrojone i odsączone brzoskwinie i smarujemy wierzch masą serową. Układamy na wcześniej natłuszczonej blasze i pieczemy w temp. 160 stopni aż ładnie wyrosną a skórka się zarumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 12.03.2011 18:17
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak