Sposób przygotowania

Dla wyjaśnienia- te kotlety są proszkiem w pudełku(można kupić w każdym markecie).
Proszek przygotowujemy zgodnie z tym, co jest napisane na opakowaniu, czyli zalewamy wodą i czekamy. Pieczarki kroimy dość drobno, lub ścieramy na tarce i odparowujemy z nich wodę na patelni, odkładamy do wystygnięcia. Brokuł, lub kalafior gotujemy i również odstawiamy, potem go drobniej kroimy, ale żeby nie powstała z niego całkowita \"sieczka\". Cebulę kroimy w kostkę(można dodawać surową, ale też można lekko zeszklić na patelni z małą ilością oleju). Paprykę kroimy drobno i jeżeli szklimy cebulę, możemy paprykę do niej dorzucić, jak nie, to zostawiamy surową. Gdy masa kotletowa postała i jest gotowa, dodajemy do niej jajko, pieprz i sól, warzywa i mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce, następnie wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na rumiano. Kotlety są świetne i na ciepło i na zimno, najlepiej pasują do ziemniaków i wyrazistych surówek. Jeżeli jesteśmy leniwi, można użyć warzyw na patelnię(mieszanka z brokułem, ziemniaczkami, cebulą marchewką, pieczarkami i chyba czymś jeszcze, ale nie pamiętam). Czasem tak robię, jeżeli nie chce mi się kroić wszystkiego, albo mam mniej czasu, wtedy woreczek z warzywami wrzucam na patelnię, przesmażam i sobie stygnie. Ziemniaki zazwyczaj wyjadam z patelni, ale kilka razy też robiłam razem z nimi, tylko lekko je rozdrobniłam, też było dobre;)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super lubie soję
  • 4
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Soja dzisiaj prym tu wiedzie, ważna będzie na obiedzie....
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    kiedyś robiłam kotlety sojowe,czas do nich wrócić
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    W proszku? a to ciekawe ja zazwyczaj kupuję już gotowe do namaczania - w proszku nie widziałam ,muszę dobrze popatrzeć:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mysza666

    z pewnością znajdziesz w każdym supermarkecie, nawet markecie:) One są po prostu jakby pokruszoną wersją tych ala schabowych, ale nie wiem do końca, czy mają identyczny skład
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    świetne takie kotlety:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pycha!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Dawno nie robiłam....aż nabrałam ochoty.
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    świetny ten przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Świetny pomysł, zwłaszcza dla wegetarian.
  • 2
    original
    Opublikowano

    teresa18

    ciekawy, czasem coś robię z soji przeważnie a la schabowy
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    też niewiedziałam że są mielone muszę poszukać
  • 1
    original
    Opublikowano

    Teresa19

    super pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !