Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek włoski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 6 szt
cukier 1 szkl
bakalie 1 szkl
jaja 3 szt
mąka 2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ser 40 dkg
jaja 2 szt
masło 0,5 kostki
budyń 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek włoski

• 6 jabłek (pokroić w kostkę) – antonówka lub szara reneta
• 1 szklanka cukru
• 1szklanka bakalii

Wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki

Dodać:
• 3 jaja
• 2 szklanki mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody
• 1 łyżeczką proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać dokładnie drewnianą łyżką
Wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 min

Ser:
• 40dag sera
• 1-2 jajka (żółtka+ piana)
• ½ kostki masła lub margaryny
• Cukru do smaku (ok. ½ szklanki)
• Cukier waniliowy
• 1 łyżka budyniu
• Zapach cytrynowy lub trochę soku z cytryny
• Rodzynki

ubić masło z jajkami cukrem itp, nałożyć na biszkopt i piec razem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 29.01.2011 16:39
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak