Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka migdałowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 230 g
cukru 230 g
mąki tortowej 230 g
łyżeczki cukru waniliowego 2
łyżeczki proszku do pieczenia 2
mielonych migdalow 200 g
aromat migdałowy kilka kropli
jajko 4

Przepis i sposób przygotowania na: Babka migdałowa

Margarynę utrzeć na jednolita mase, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy i aromat. Mieszać mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji, nie przerywając miksowania wbijać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i małymi porcjami połączyć z masą. Na koniec dodać zmielone migdały.
Formę o długości ok. 35 cm i szerokości 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec około 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić w foremce przez 10 minut.
Piekarnik gazowy: temperatura 170-180º C (nie powinien być podgrzany); Piekarnik elektryczny: temperatura 170-180º C (powinien być podgrzany).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 26.07.2011 18:24
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak