Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek dziwak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1 szkl
mąka 4 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 lyżeczka
miód 2 łyżki
jaja 2 szt
masło 15 dkg
śmietana 2 łyżki
mleko 0,5 szkl
grysik 4 łyżki
cukier waniliowy
masło 15 dkg
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Placek dziwak

• 1szklanka cukru pudru
• 4szklanki mąki
• 1pełna łyżeczka sody
• 2łyżki miodu
• 2całe jaja
• 15dag masła lub margaryny 2 łyżki śmietany
Wyrobić ciasto i upiec 4 bardzo cienkie placki (ok. 0,3cm)

Masa:
o ½ mleka
o 4łyżki grysiku
o Ugotować. Po ugotowaniu dodać cukier waniliowy
o 15dag masła (roślinne)
o 2żółtka
o 1szklanka cukru pudru- utrzeć na masę
Zmieszać z przygotowanym i wystudzonym grysikiem.
Masę podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać ½ olejku
migdałowego, do drugiej kakao, trzecia warstwa
- drzem porzeczkowy lub inny czerwony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 11.09.2013 20:06
bardzo pyszne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak