Przepis i sposób przygotowania na: Malaga
1 czekolada\"Malaga\",
300 ml.mleka,łyżeczka żelatyny,
200 g.masła,
kieliszek rumu lub koniaku,rodzynki
Dekoracja:
orzechy i wiórki czekoladowe.
Mąkę na ciasto przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia,potem jeszcze dodać ziemniaczaną.Jajka rozbić i żółtka oddzielić od białek i 1,5 szklanki cukru.Wymieszać składniki mikserem.Formę wysmarować margaryną i bułką tartą.Piekarnik nagrzać do 170 st.C.i upiec biszkopt.Po upieczeniu wystudzić na desce,aby nie rozwaliło się przy przekrawaniu na pół.Czekoladę połamać i dać do niedużego garnka wraz z mlekiem ,po czym rozpuścić,ciągle mieszając na wolnym ogniu.Potem dać kawałek masła,rodzynki,kieliszek rumu lub koniaku i łyżeczkę żelatyny,aby masa stężała.Ostudzić masę i przekładać masą spód biszkoptowy,rozsmarowując po całej powierzchni spodu,a potem przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch posmarować resztę kremu i posypać orzechami i czekoladą.