Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z daktylami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7-8 sztuk
cukier puder 1 szklanka
daktyle 15 dag
migdały 10 dag
starta czekolada 4-5 łyżek
masło roślinne 15 dag
żółtka jaj 2-3 sztuki
posiekane figi 5 dag
cukier puder 10 dag
koniak 30 ml
daktyle 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z daktylami

Sparzone migdały obrać i zemleć, zaś daktyle posiekać drobno. Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Wymieszać czekoladą, daktylami, figami, migdałami, aromatem waniliowym do ciast. Ciasto upiec w blasze wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczenie powinno trwać 45-50 minut w temp. 180 stopni. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wymieszać z żółtkami, koniakiem i daktylami. Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Przełożyć kremem. Na wierzchu i po bokach ciasto polać czekoladową polewą, posypać płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 17.05.2013 23:35
przepyszne ciasto
Wafelek2601 18.12.2012 17:53
Fajne to ciasto
Iwusia 13.08.2011 23:28
pycha
linka1312 26.09.2010 21:53
zdrowe i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak