Sposób przygotowania

Masło utrzec mikserem do białosci i cały czas ucierając stopniowo dodawac cukier,
a następnie po 1 żółtku ,oraz mleko. Białka ubic na sztywną pianę i na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem,dodac do utartej masy. Dokładnie mieszamy drewnianą łyzką.
Połowę tak przygotowanego ciasta wylac na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciescie rozprowadzic przygotowane nadzienie makowe i zalac drugą częscią ciasta.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 -200 st i upiec na złoty kolor.
Ciasto jest upieczone,gdy zaczyna \"odchodzic\" od brzegu formy.
Gdy ciasto lekko przestygnie,nalezy jego brzegi okroic nożem i przekładamy na deseczkę
i zdjąc papier.

NADZIENIE:
2 szkl. maku
pół kostki margaryny
2 jajka
pół szkl. miodu
pół szkl.cukru
kilka kropli aromatu migdałowego
2 duze jabłka
5 dag rodzynek
5 dag migdałów
smazona skórka pomarańczowa.

Jabłka obrac,zetrzec na tarce o dużych oczkach i odcisnac z nadmoaru soku.
Mak zalac wrzacą wodą,przykryc i odstawic na 15 min.
Po tym czasie mak dokładnie odsączyc na sicie,a następnie zemlec 2x
Zmielony mak przełozyc do rondelka i dac margaryne,jajka, miód oraz cukier,wszystko razem dobrze
wymieszac łyżką i mieszając podgrzewac na małym ogniu ok.15 min.
Po tym czasie mak zdjac z ognia,dodac bakalie,aromat oraz przygotowane jabłka i wymieszac wszystko.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !