Sposób przygotowania

Do obtaczania kulek:
1/4 szklanki cukru kryształu,
1/4 szklanki cukru brązowego,
3 łyżki cynamonu mielonego,
4 łyżki miodu,
1/4 kostki rozpuszczonego masła.

Drożdże mieszamy z odrobiną ciepłego mleka i odrobiną cukru. Odstawiamy na 5 minut. Dosypujemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia przykrywając ciasto ściereczką.Gdy ciasto podwoi swą objętość, dzielimy je na 16 kuleczek. Cynamon + cukier kryształ + cukier brązowy mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczone mieszamy z miodem. Każdą kulkę drożdżową maczamy w maśle z miodem - a potem dokładnie obsypujemy mieszanką cukrowo-cynamonową. Tak oblepione kulki układamy ciasno obok siebie w blaszce lub w tortownicy (jak kto woli) Pieczemy w temperaturze 180*C do zrumienienia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !