Sposób przygotowania

Canelloni ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z botwniy usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe umyć i ugotować je przez 1-2 minuty. Następnie odcedzić je i bardzo drobno posiekać. Do rondelka dodać masło (2 łyżki), szalotkę obrać, pokroić i dodać ją do rondelka. Szalotkę zeszklić, następnie wlać do niej koniak i zapalić;] Póżniej dodać śmietanę, botwinkę i smażyć kilka minut. Posiekane orzechy lekko zrumienić na patelni i dodać je go botwinki. Jajka roztrzepać i dodać je do masy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Żaroodporną formę wysmarować masłem. Ugotowane canelloni nafaszerować przygotowaną masą i układać w naczuniu żaroodpornym. W międzyczasie przyrządzić sos: w rondelku rozgrzać masło, dodać mąke i mieszać, tak długo aż mąka się zrumieni. Dolewać trochę mleka i ciągle mieszać(najlepiej gotować na małym ogniu). Następnie trzeba rondelek zdjąć z ognia, dodać żółka i połowę przygotowanego startego sera. Sos doprawić solą i gałką muszkatołową do smaku. PRzygotowanym sosem zalać nafaszerowane canelloni. Na wierzchu posypać pozostałą częścią startego sera. Piec 15 minut w 220 C.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !